Pinapparaat kopen? Met deze tips kies je de juiste voor je bedrijf
Je begint een zaak en wil snel en soepel betalingen verrichten. Of je zoekt een nieuw pinapparaat omdat je oude aan vervanging toe is. Hoe weet je welk pinapparaat het beste bij jouw onderneming past om de juiste te kiezen? In deze blog geven we je tips waar je op moet letten, beantwoorden we vragen en helpen we je zo op weg om de juiste pinapparaat keuze te maken.
Pinapparaat ja of nee?
Als ondernemer kun je er vrijwel niet omheen om pinbetalingen te accepteren; Nederlanders zijn kampioen pinnen. Ontwikkelingen op het gebied van betalen blijven komen, het aanbod is tegenwoordig groot en dat maakt het heel begrijpelijk dat je hulp nodig hebt bij het zoeken naar het beste model pinapparaat in 2024. Een eenzijdig antwoord op de vraag is er niet. Welke pinapparaat het beste is voor jouw onderneming, is afhankelijk van jouw wensen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een pinapparaat?
Om te overwegen waar je pinapparaat aan moet voldoen, zijn er een aantal criteria. Vraag jezelf af hoe je dagelijks praktijk eruitziet, dan kun je eenvoudig een lijstje opstellen met de eigenschappen die jouw pinapparaat moet hebben:
- Gebruiksgemak: Hoe is de user interface? Wil je dat het bedrag automatisch vanuit de kassa op het pinapparaat verschijnt of het bedrag intoetsbaar zijn? Wil je het apparaat op één vaste plek gebruiken of overal mee naar toe nemen?
- Design: Heb je behoefde aan een groot display? Touchscreen? Moet er een bonprinter in zitten? Moet het een compact pinapparaat zijn om in de hand te houden of in de broekzak te doen?
- Accepteren van betalingen: Welk type betalingen accepteert het pinapparaat? Alleen betaalkaarten en creditcards of ook digitale betalingen met een smartphone of smartwatch? Nederlandse betalingen of ook internationale?
- Internetverbinding: Hoe maakt het pinapparaat verbinding met internet om transacties te verwerken? Een vast netwerk via internetkabel is van toepassing bij een geïntegreerde pin, terwijl je bij een mobiel pinapparaat de keuze hebt tussen de WIFI- of GPRS-verbinding (dankzij 4G-simkaart) of een combinatie. Bij Eijsink is het mogelijk om een KPN data-abonnement af te nemen, waarbij je wordt ontzorgd in de contractaanvraag en het beheer.
- Inzicht in transacties: Is het mogelijk om data te bekijken van transacties? Met een aan booq POS gekoppelde pin, kun je cijfers zien om transacties en rapporten uitdraaien. Kies je naast SoftPOS voor een Adyen pinapparaat, dan kun je alle transacties inzien in 1 portaal!
- Service en support: Hoe zit het met onderhoud van de hardware en updates van de software? Kun je bellen bij problemen? Bij Eijsink is het mogelijk om een onderhoudscontract af te sluiten waardoor je verzekerd bent van nieuwste toepassingen en bereikbaarheid. Ook het stellen van vragen aan de Servicedesk is gewaarborgd.
Welke soorten pinapparaten zijn er?
Bij Eijsink onderscheiden we verschillende soorten pinapparaten. Hieronder leggen we het verschil uit tussen vaste vs. mobiele pinapparaten en standalone vs. kassa gekoppelde pinapparaten:
Wat is een mobiel pinapparaat?
- Pinapparaat zonder snoer waarbij de internetverbinding is inregelt (of kan schakelen) tussen WIFI- of GPRS (4G-simkaart).
- Zorgt voor flexibiliteit; veilig en snel afrekenen op elke gewenste plek
- Zorgt voor gemak; je breng het pinapparaat naar klanten toe
- Zorgt voor snelheid; hoge doorloop- en transactiesnelheid
- Vaak gekozen door ondernemers met een zaak van groot oppervlak of een terras.
- Keuze uit: CCV V400m (WIFI/GPRS of combi) of Adyen AMS1 (alleen WIFI). Bekijk ze hier!
Wat is een vast pinapparaat?
- Werkt via een vaste, bekabelde (LAN) internetverbinding
- Zorgt voor zekerheid dankzij de altijd stabiele verbinding
- Nooit een lege accu dankzij kabel
- Vaak gekozen door ondernemers waar het pinapparaat op een vaste plek op de counter, balie of bar staat.
- Keuze uit: CCV Nexus Pad ITS A35, CCV/Adyen P400 of CCV Duo Base A80/A35. Bekijk ze hier!
Wat is een geïntegreerd (kassa gekoppeld) pinapparaat?
- Direct gekoppeld aan je kassasysteem voor gegevensuitwisseling. Communicatie over bonbedragen verloopt automatisch van kassa naar pinpad.
- Zorgt voor reductie van fouten en minimaliseert kasverschillen
- Integratie met POS beheersysteem voor rapportages
- Vaak gekozen door ondernemingen waar veel directe verkoop plaatsvindt zoals cafetaria’s.
- Keuze uit: CCV Nexus PAD ITS A35, Adyen P400/CCV P400, CCV V400m, Adyen AMS1 of CCV PAX A920. Bekijk ze hier!
Wat is een stand-alone (niet gekoppeld) pinapparaat:
- Twee losse automaten: één waarop jij het bedrag intoetst en één waarop jouw klanten afrekenen.
- Veelal ingezet wanneer klanten betalen aan een toonbank of bar.
- Vaak gekozen door ondernemers die los van kassatransacties ook andere transacties via het pinapparaat verwerken. Denk aan een vakantiepark met kosten voor overnachting of facilitaire diensten in de zorg.
- Keuze uit: CCV Duo Base A80/A35, CCV V400m of CCV PAX A920. Bekijk ze hier!
Kan je je telefoon als pinapparaat gebruiken?
Ja! Dankzij de nieuwste ontwikkeling genaamd SoftPOS, kun je je telefoon gebruiken als veilig pinapparaat. SoftPOS is geen extra app maar zit ingebouwd in de booq POS kassa-app. Door je telefoon als pinapparaat te gebruiken, hoef je geen hardware te kopen. Let op: SoftPOS is op dit moment alleen mogelijk op smartphones met een juiste certificering en met een softwareversie van Android 11 en hoger.
Tip: kies altijd voor een uitvalsconcept!
Let op: kies altijd voor een uitvalsconcept! Zo kan de flexibiliteit van een mobiel pinapparaat kan een valkuil zijn. Accu’s moeten opgeladen worden en de apparaten zijn wat fragieler als je het hebt over water- en valschade. Je doet er goed aan om te kiezen voor in ieder geval één vaste of GPRS-pinapparaat erbij naast. Daarnaast kan zich altijd een situatie voordoen waarbij wel fysiek een pas in de pin gestoken moet worden, een pinapparaat naast SoftPOS is dan het back-up scenario. En, met 4G heb je naast de WIFI op je mobiele pin altijd een afrekenmethode achter de hand bij een eventuele netwerkstoring.
Pinautomaat huren of kopen?
Dit is vooral een vraag die seizoensondernemers en net startende horecabedrijven stellen. De doorlopende, maandelijkse kosten en vaste contracten staan ondernemers tegen. Vroeger was het voor een ijscotruck bijvoorbeeld de moeite waard om een pinapparaat te huren voor het zomerseizoen, inmiddels is dat anders. Pinapparaten zijn namelijk veel voordeliger in aanschaf geworden. Daarnaast zijn door de ontwikkeling van SoftPOS periodieke, vaste kosten verleden tijd. Je betaalt enkel voor de transacties die je doet, ongeacht of dit er 20 of 200 zijn. Gebruik je SoftPOS in het laagseizoen niet, dan kost het ook niets. Zo neemt Eijsink drempels weg voor startende ondernemers.
Hoeveel kost een pinapparaat en welk pinapparaat is het goedkoopst?
De kosten van een pinapparaat lopen erg uiteen en daarom is het lastig hier één prijs over te communiceren. Prijzen variëren per fabrikant, type pin en specificaties. Wat voor de ene ondernemer goedkoop is voor de ander duur. Naast de aanschafprijs sluit je een pincontract af voor de koppeling aan je zakelijke betaalrekening, maandelijks opzegbaar tegen vaste tarieven. Dat kan via je eigen bank, CCV of Rabo Smartpay.
Wanneer je een specifieker antwoord wil op de aanschafprijs, transactiekosten en eventuele onderhoudskosten, kun je contact met ons opnemen. We werken het graag voor je uit!
Conclusie: het beste pinapparaat kiezen
Met onze 40 jaar kennis en ervaring op zak, maken wij het accepteren van pintransacties voor iedereen toegankelijk en gebruiksvriendelijk. We helpen je bij de onboarding en het doorlopen van de KYC-verificatieproces, wat nodig is om je identiteit van de onderneming te verifiëren. Leg aan de hand van deze blog je wensen voor aan onze adviseurs en we doen een passend voorstel voor de aanschaf van één of afname van meerdere pinapparaten.