Op de hoogte blijven? Krijg de laatste updates in jouw mailbox.
Terug

Deel

Michelinsterren 2023: dit zijn de nieuwe sterrenrestaurants van Nederland

Lisa
Leestijd 3 min

Nederland telt op dit moment 125 sterrenrestaurants. Op maandag 24 april in DeLaMar werden de felbegeerde Michelin-sterren uitgereikt. Een ‘uitgelekt’ screenshot leidde vlak voor de uitreiking tot onrust. Wie behoren er officieel tot de prestigieuze selectie van sterrenrestaurants?

Michelin-sterren-2023-finedining-restaurants

De Michelin-sterren zijn de belangrijkste onderscheiding voor culinaire restaurants en hun chefs die hun uitzonderlijke kwaliteit van de keuken, verfijning en creativiteit illustreert. In 2022 telde Nederland 117 sterrenrestaurants. In 2023 zijn dit 125 restaurants. De nieuwe Michelin-geselecteerde restaurants vind je hieronder.

Drie Michelin-sterren

Zeldzaam op het culinaire wereldtoneel zijn restaurants die drie Michelin-sterren weten te bemachtigen. Wereldwijd zijn er maar 104 horecazaken die drie sterren hebben en volgens de vroegere 'on the road'-Michelingids een reis op zich zijn. En dat zijn er twee in Nederland: Inter Scaldes in Kruiningen (Zeeland) en De Librije in Zwolle. Beide restaurants behouden in 2023 hun drie Michelin-sterren en er komt geen derde restaurant met 3 sterren bij.

Twee Michelin-sterren

Een keuken van uitstekende kwaliteit die zeker een omweg waard is. Dat is het criterium van twee Michelin-sterren. Een fantastische stijging in rangen voor het enige restaurant wat zich in 2023 op heeft weten te werken naar twee sterren:

  • Restaurant Vinkeles, Amsterdam


Eén Michelin-ster

De restaurants met 1 Michelin-ster zijn ‘uitstekend in zijn categorie’. Dat betekent dat ze zeker een stop waard zijn.

  • Karel 5, Utrecht
  • Château Neercanne, Maastricht
  • Vanderveen, Amsterdam
  • LIZZ, Gouda
  • Restaurant Flavours, Weert
  • Brass Boer Thuis, Zwolle
  • Bistro de la Mer, Amsterdam
  • Central Park, Voorburg
  • Restaurant Smink, Wolvega
  • Studio, Maastricht
  • Maeve, Utrecht
  • Coulisse in Amsterdam
  • Codium, Goes
  • De Woage, Gramsbergen
  • Yama, Rotterdam
  • Au Coin des Bon Enfants, Maastricht
  • Basiliek, Harderwijk

Bib Gourmand

Bib staat voor Bibendum, het Michelin-mannetje, waarbij de Bib Gourmand een onderscheiding is voor een restaurant dat opvalt door zijn steengoede menu geserveerd voor een schappelijke prijs. Dit jaar ontvangen 8 restaurants in Nederland een Bib Gourmand-erkenning:

  • Lazuur, Amsterdam
  • Wils Bakery Café, Amsterdam
  • De Voorburcht, Hattem
  • HAVN, Hoorn
  • Bistrot Regent, Nijmegen
  • Rotonde, Rotterdam
  • Poortman, Veeningen
  • Senang, Zwolle


Groene Michelin-sterren

De Groene Michelin-sterren werden voor de derde keer uitgereikt en geeft erkenning aan chefs en restaurants die zich dagelijks inzetten voor een verantwoorde toekomst. Zij stellen zich verantwoordelijk voor hun normen op het vlak van ethiek en milieu. Bijvoorbeeld door nauw samen te werken met telers, boeren en vissers.

  • Hof aan Zee, Koudekerke
  • Rotonde, Rotterdam
  • Morille, Koudekerke
  • De Dyck, Woubrugge


Young Chef-award

Jong, gastronomisch talent dat al op jonge leeftijd impact achterlaat. De Michelin Young Chef-award voor aanstormend talent gaat in 2023 naar: Yornie van Dijk van restaurant Basiliek in Harderwijk.

Sommelier-award

Ook dit jaar rijkt Michelin een Sommelier-award uit aan degene die diepgaande kennis en perfecte pairing skills in de spotlight zet. In 2023 gaat de Sommelier-award naar: Nadine Mögling van restaurant Bij Jef op Texel.


Eijsink feliciteert

Eijsink is trots op alle gastronomische restaurants die met hun perfectie en consistentie de haute cuisine verrijken. In het bijzonder feliciteren wij onze klanten die zichtbaar bewijzen bij de top te horen. Restaurant Zoldering (Amsterdam), Restaurant Sinne (Amsterdam), 't Lansink (Hengelo), Restaurant 't Amsterdammertje (Loenen aan de Vecht) en 't Ganzenest (Rijswijk) behouden hun Michelin-ster. Proficiat!

Ook interessant

Martijn
Martijn, adviseur

Martijn helpt je graag om de beste versie
van je fine dining concept neer te zetten