Terras-tips voor starters: hier moet je aan denken
Heb jij nog niet eerder een terras gehad, of behoefte aan een overzicht van alles waar je als starter met een terras aan moet denken? Lees dit artikel en in 3 minuten is jouw geheugen opgefrist.
1. Zorg voor de juiste terrasvergunning(en)
Waarschijnlijk een open deur, maar als je een terras wilt plaatsten, heb je in veel gemeenten een terrasvergunning nodig. Ook wanneer je een terras op je eigen grond wilt plaatsen. Wat de regels zijn in jouw gemeente vind je op de gemeentelijke website. Vaak kun je een vergunning digitaal aanvragen via de ‘Berichtenbox voor bedrijven’. Zie voor meer informatie ook de website van de Kamer van Koophandel.
Naast een eventuele terrasvergunning heb je natuurlijk ook allerlei andere vergunningen nodig, zoals een Exploitatievergunning en een Drank-en Horecavergunning. Een volledig overzicht vind je op de website van Koninklijke Horeca Nederland.
2. Creëer een aantrekkelijk plaatje mét brede looplijnen
Jouw terras moet voldoende stoppingpower hebben en je wilt vierkante meters zo optimaal mogelijk benutten. Dat betekent zeker niet dat je alles zo vol mogelijk moet zetten. Zorg bij de inrichting van jouw terras voor goede, ruime looplijnen. Je medewerkers moeten alle tafels zo snel mogelijk kunnen bereiken. Ook als gasten van hun plek gaan, bijvoorbeeld om het toilet te bezoeken, moeten er geen opstoppingen ontstaan. Voor een aantrekkelijk plaatje, is het combineren van verschillende soorten comfortabel meubilair, hoger én lagere zitjes, aan te bevelen.
2a. Servicestation of buitenbar
Heb je een flink terras? Dan is een servicestation of zelfs volledige buitenbar zeker het overwegen waard. Bestek, schoonmaakmiddel en doekjes, servies, enzovoorts; als je bedienend medewerkers niet steeds naar binnen hoeven lopen om dingen te halen, scheelt dat veel tijd. Het kan ook slim zijn om juiste een ruimte te creëren die het debarrasseren versnelt. Als de bediening de vuile vaat op een centrale plek op het terras kan verzamelen, kunnen de afwasmedewerkers het hier ophalen.
3. Plaats parasols en windschermen
Sterke zonnestralen, een regenbuit of wind? Met een aantal flinke parasols, schaduwdoeken of windschermen verhoog je het comfort op jouw terras en maak je het ook bruikbaar bij minder mooie dagen. Koelt het ’s avonds af, dan kunnen dekentjes een goede oplossingen zijn. Vanzelfsprekend kun je ook investeren in (uitschuifbare) overkappingen en verwarmingsmogelijkheden, of je klanten verwennen met zonnebrandcrème.
4. Ondersteun je medewerkers
Je team moet het gaan doen! Zorg daarom dat zij goed beslagen ten ijs komen en plezier hebben in het werk. Verzorg een training en zorg voor goede documentatie, zodat ze daar altijd op kunnen terugvallen. Laat ze de nieuwste gerechten oefenen en proeven wat er op de kaart staat. Ook het dagelijks, voorafgaand aan de shift, even herhalen van mooie upsellsuggesties kan een groot verschil maken. Kies daarnaast voor automatisering die je team helpt om bestellingen zo snel en soepel mogelijk weer te kunnen uitserveren. Denk aan een gebruiksvriendelijke handheld, goede bonnenprinters of digitale bonnenschermen, mobiele pinapparaten of bijvoorbeeld bestellen en betalen via QR-codes.
5. Hanteer een speciale terraskaart
Heb je nog geen speciale terraskaart? Dan liggen daar kansen! Zomerse gerechten met een korte bereidingstijd zijn een echte aanrader. Klassiekers zoals een hamburger, clubsandwich en mooie borrelplank doen het altijd goed. En wat denk je van een cocktails of home-made ranja, geserveerd in prachtige glazen met vers fruit en een takje munt? Perfect voor het “ik wil graag wat zij daar ook hebben”-effect.
Meer terras tips
Acties op social media om je bekendheid te vergroten, kleurplaten en een speelhoek voor kinderen, gerechten en drankjes met mooie marges promoten, gratis een klein hapje of ijsje uitdelen om bestellingen te stimuleren, live-muziek, duidelijk aangegeven en nette toiletten, een bakje water voor de hond. Er zijn natuurlijk heel veel meer tips om jouw terras tot een succes te maken. Ook een goede balans tussen werk- en privé voor je medewerkers is daarbij van belang.